top of page

Vizita profesorilor Ian Evans şi Josef Minár la Departamentul de Geografie din Timişoara

În perioada 16-19 mai 2012 Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest din Timişoara a primit vizita a doi distinşi profesori de geografie. Este vorba despre dr. Jozef Minár, de la Universitatea Comenius din Bratislava, şi Dr. Ian S. Evans, de la Universitatea din Durham. Cei doi s-au aflat în Timişoara la invitaţia adresata de dr. Lucian Drăguţ pentru o colaborare în cadrul proiectului PN-II-ID-PCE-2011-3 intitulat Fundamental surface elements on digital elevation models.

​

Dr. Jozef Minár este un cunoscut profesor şi cercetător slovac având preocupări de cercetare ştiinţifică în mai multe ramuri ale geografiei fizice: Geomorfologie, Geomorfometrie, Geoecologie, Cartare geomorfologică şi geoecologică, Morfotectonică, GIS. Dr. Minár este autorul a peste 40 de lucrări ştiinţifice apărute în publicaţii geografice şi geomorfologice slovace şi internaţionale. Articolele sale înregistrează în prezent aproximativ 300 de citări.

În perioada 1998-2000, Dr. Minár a deţinut poziţia de director al Departamentului de Geografie fizică şi Geoecologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Naturale a Universităţii Comenius din Bratislava. Din anul 2008 este membru în comitetul ştiinţific al prestigioasei organizaţii internaţionale Atomium Culture, iar începând cu anul 2009 este membru al grupului de evaluatori ştiinţifici ai Fundaţiei Europene pentru Ştiinţă. În prezent, Dr. Minár este profesor de geografie fizică şi geoecologie la Universitatea Comenius din Bratislava şi profesor asociat, încă din anul 2006, la Universitatea din Ostrava. De asemenea, coordonează activitatea a 6 doctoranzi din cadrul Universităţii Comenius.
Pe parcursul timpului a fost invitat să susţină prelegeri la mai multe universităţi din Europa printre care cea din Belfast şi cea din Plzen.



Dr. Ian Evans este unul dintre fondatorii geomorfometriei moderne şi este creditat cu multiple inovaţii importante în conceptele şi tehnicile acestei ramuri ştiinţifice.

În perioada 1968-1970, dr. Evans a activat în cadrul NERC/RCA Centrul de Cartografie Experimentală, iar ulterior, până în anul 2008, în cadrul Departamentului de Geografie din cadrul Universităţii din Durham, unde apoi a continuat ca şi profesor emerit.

De-a lungul carierei sale la Universitatea din Durham, dr. Evans a predat cursuri la toate nivelurile de studiu atât în domeniul geografiei fizice, cât şi a celei umane contribuind la stabilirea poziţiei preeminente pe care Departamentul de Geografie o deţine în Marea Britanie.
Pe parcursul carierei sale profesionale a deţinut şi poziţia de preşedinte al Grupului Britanic de Cercetare Geomorfologică şi este membru de onoare pe viaţă al Asociaţiei de Cercetare Cuaternară.
Dr. Evans este totodată unul dintre cei mai distinşi geomorfologi din întreaga lume.



Dr. Evans a sustinut şi o prelegere despre gheţarii din Himalaya intitulată Gheţarii din jurul muntelui Everest: gheţarii suspendaţi sau acoperiţi de debris din regiunea Khumbu. Evenimentul, desfăşurat în data de 17 mai în Amfiteatrul A 1.3., s-a adresat atât studenţilor din cadrul Departamentului de Geografie, cât şi iubitorilor spaţiului montan şi celor interesaţi de probleme de geomorfologie glaciară. La această prelegere a asistat un public numeros alcătuit, în cea mai mare parte, din studenţi, masteranzi şi doctoranzi geografi, dar şi studenţi ai altor facultăţi din cadrul Universităţii de Vest.

bottom of page